Underbara Torskrygg

 
 
 
Egentligen vet jag ingen råvara som slår en fin torskrygg. Ugnsbakad efter en lätt rimning och på låg värme tills innetemperaturen är 52 grader. När jag tänker på hur den kritvita fisken filéar sig vattnas det i munnen. Mitt favoritrecept är så här:
 
 
Jag gör en rimmning genom att först sjuda 100 g salt i 2 dl vatten tillsammans med skalen av en halv citron. Låter sedan rimlagen svalna. Lägger i torskryggen och låter den rimma i 30 minuter. Därefter tar jag upp den, sköjer av den och torkar av den med hushållspapper.
 
 
 
När det är dags för ugnsbakningen sätter jag varmluftsugnen på 75 grader. Lägger fisken i en smord ugnsform med en liten skvätt vitt vin och smular ned en fjärdedels fiskbuljongtärning. Därefter lägger jag små kvisttomater på fisken och sätter i en termometer i torskryggen. In i ugnen!
Vid 47 grader tar jag ut fisken. Den kommer nu att självbaka till ca 52 grader. 
 
 
 
Lägg upp på varma tallrikar, med kokt potatis och en god röra till. Senast köpte jag en butiksgjord Fiskmästarsås. De bakade tomaterna ger också en svag sötma och kombinationen är finstämd, smakrik och oerhört god.